Automobilové museum Lorda Montagu v Beaulieu 2010

Po Goodwoodu jsme měli ještě jeden den čas na výlet do vesničky Beaulieu (čti "bjůly"). Budete-li ji hledat na mapě, je na jižním pobřeží, kousek nalevo od Portsmouthu. Vesnička je to malá, leč světového významu. Zde totiž v roce 1952 na svém panství položil Lord Montagu základ jedné z největších světových sbírek automobilů a motocyklů. Původní expozice Lord Montagu nainstaloval přímo do hal svého domu. Prvními exponáty byly Daimler 1899, Leon Bolee Tricar 1895 a Benz 1898. Exponátů však přibývalo a parkovat takové poklady pod stromy není moc vhodné, proto nechal Lord Montagu v areálu svého panství vybudovat ohromnou novou budovu muzea. Tu slavnostně v roce 1986 otevřel princ Charles.
Nemá smysl zde popisovat všechny exponáty, protože jich je několik set. Za zmínku ale stojí kolekce vozů držících světové rychlostní rekordy - Sunbeam V12 350 hp, Sunbeam 1000 hp, Golden Arrow a Blue Bird. Je zde také pěkná kolekce vozů F1, závodní Jaguar XJR9, Bugatti 35, spousty relikvií souvisejících s autombilismem, expozice starých automobilových světel,... a spousty aut klasických anglických značek, i těch které již neexistují. Celkově má muzeum skvělou atmosféru, kterou pomáhá navodit vestavěná replika obchodní třídy z 20´let s dobovými výklady, věrně udělaná opravna aut z počátku 20.století, kovárna z 19.století, vstupní expozice vozítek v podobě jezdících reklam. Samostatný pavilon je věnován Jamesu Bondovi, kde jsou k vidění auta z několika filmů (Aston Martin, Jaguar, motocykl BMW R 1200,...) a také třeba Seanem Connerym vlastnoručně podepsaná kniha Iana Fleminga - Thunderball, která je předlohou pro stejnojmenou v pořadí 17. "bondovku".
Z malé soukromé sbírky je dnešní britské národní motoristické museum a jeho návštěva spojená s prohlídkou celého panství jistě stojí zato.


Budova Anglického národního motoristického musea vybudovaného Lordem Montagu v Beaulieu Expozice vozítek v podobě jezdících reklam je ve vstupní hale. Věrná replika vozu Benz z roku 1885. Rolls Royce Silver Ghost z roku 1909. Tento konkrétní vůz byl původně vyroben jako limuzína. V polovině 50´let pak sloužil ve městě Berwick on Tweed jako servisní vůz při dopravních nehodách a tato karoserie ve stylu Barkerova Roi des Belges je peprodukcí Leslie Willise. Nad hlavami letící Jaguar XJR9. Pěkná kolekce F1. Další Rolls Royce, model Alpine Eagle z r.194. Alpine Eagle je sportovní verzí modelu Silver Ghost. Objem motoru 7,4 litru, max.rychlost 82 mil/hod, což je cca 132 km/h. A toto je originální Mini Mr.Beana Čerpací stanice 30´let. Dobový „autoservis“... ...s vlastní kovárnou. Vystavěná obchodní třída 20´- 30´let. Držitel několika rychlostních rekordů, Sunbeam 350 hp z roku 1920.  Rok 1920 – 207,88 km/h, v roce 1924 – 235,226 km/h a v r.1925 konečných 242,635 km/h. Další rekordman, resp.adept na rekord – slavný Blue Bird (modrý pták). Při prvním pokusu o rychlostní rekord dne 16.11.1960 vůz havaroval v rychlosti přes 300 mil/h a byl totálně zničen. Toto je tedy jeho věrná kopie. Popis tohoto monstra mi bohužel někam zmizel. Toto je Sunbeam 1000 hp, tedy tisícikoňové monstrum a první vůz na světě, který překročil rychlost 200 mil/hod. Čestná plaketa Jaguar Drivers Clubu. V Beaulieu to na Jaguary moc bohaté není, čestný zástupce v podobě E-Typu cabrio z 1.série zde však stojí. BMW  R1200 Jamese Bonda. Ozbrojený XKR. Stejný vůz stojí v JDHT v Coventry. Vlastnoruční podpis Seana Conneryho knížky Thunderball Iana Fleminga. Originál Lotus auto-ponorka Jamese Bonda z r.1977 z filmu Agent, který mne miloval. Aston Martin agenta 007... ...a detail jeho arsenálu. Něco pro motorkáře – Douglas R, r.v.1913 Harley Davidson, rok 1915. Pojízdný experiment – Royal Endfield z roku 1919 osazený řadovým čtyřválcem. Tímto vozí po celém areálu panství unavené návštěvníky. A tímto vláčkem je možné vidět vše z ptačí perspektivy, vláček projíždí i muzeem. Dům Lorda Montagu a jeho rodiny. Pohled z druhé strany. Dům je přístupný veřejnosti a prohlídka je v ceně vstupného. Toto je rodinná jídelna. Krásný průhled přes skleněnou stěnu do atria. Hubební salonek. Hlavní schodiště. Příjimací salón. Pohled do původní kuchyně. Originální spižírna. Zvonečky, aby se v kuchyni vědělo, do kterého pokoje chce panstvo donést čaj o páté. První tři exempláře, kterými to všechno začalo. Lord Montagu, r.2000 Rodinný portrét s Rollsem, který je také součástí expozice. Na panství se nacházel rozsáhlý románský klášter, postupně budovaný od r.1204. Toto je jedna z mála dochovaných budov, západní křídlo dómu. Dnes slouží jako sál pro kulturní účely. Zbytky obvodových zdí chrámu.